********  25.000.- feletti vásárlás esetén ingyenes szállítás ********

Blog
2022.02.08 16:42

Miért vagy mikor NE használj mosható pelenkát?

Miért vagy mikor NE használj mosható pelenkát?

Igen, jól olvasod. Vannak olyan élethelyzetek, illetve adottságok, amikor egyszerűen nem megoldható a mosható pelenka használata. Ezeket fogom most őszintén leírni, így kicsit szembemenni az elveimmel, de inkább lebeszélni a mosható pelenkáról téged és családod.

Valóban vannak olyan élethelyzetek, amikor nem a legjobb döntés mosható pelenkát használni, választani.

 

Szülés után

Egy baba, újszülött, csecsemő születése óriási öröm a családban, hosszas, 9 hónapos várakozás és tervezés előzi meg. Gondosan válogatott babakelengye, összekészített hazahozós ruházat, ruhacsomagok és kivasalt body-k. Jóval a baba érkezése előtt eldöntötted, hogy mosható pelenkát szeretnél használni.
De! Alapvető "szabály" mosis anyukáknál,hogy a köldökcsonk leeséséig NEM használunk mosható pelenkát. Egyszerűen nem biztonságos, fertőzésveszélyes, főleg fiúknál, akik előszeretettel felfelé pisilnek. A legkisebbeknek szánt pelenkák is elég magasak elől ahhoz, hogy hozzáérjenek és dörzsöljék a köldökcsonkot, így javasolt pár napos korig, vagy a köldökcsont leeséséig, teljes gyógyulásáig kerülni a mosható pelenkákat. 

Csak akkor kezdj bele, ha már TE is jól vagy. Akár természetes, akár császármetszéssel született gyermeked, a szülés számodra is egy megterhelő esemény, így azt javaslom, csak akkor és inkább fokozatosan kezdj bele, ha már jobban vagy, könnyen mozogsz, természetesen megy az előrehajlás, guggolás, hiszen a használt pelust néha-néha le kell öblíteni. 

Közös lakásban

Igen, erről is kell írnom, hogy nem javallott közös lakásban - mások beleegyezése nélkül mosipelust használni. Ha nem minden este öblíted és mosod a pelusokat, 2-3 nap alatt érezhetően szagosodnak és még a legjobban záródó fedeles vödörből is kiszivárog a pisiszag. Mindig kérdezd meg az egy háztartásban élőket, hogy zavarná-e őket, ha ezt használnád. 

Egészségügyi probléma esetén

Előfordulhat olyan eset, mikor csecsemőd gerincét kímélni kell, nem emelheted, fordíthatod. Néhány mosható pelenka - főként a nagyobb, éjszakai belső pelenkák - megemelik gyermeked medence részét és kissé feltartják fenekét, ezek használata kerülendő gerincproblémák esetén. 

Fertőzések - húgyúti fertőzések, szemérem körüli sérülések esetén is kerüljük a mosható pelenkák használatát a fertőzés megszűnése után visszatérhetünk hozzájuk. 

Az időhiány - számtalanszor hallottam, hogy mennyivel több időbe is kerül a mosható pelenka használata és erre kívánok most válaszolni. Valóban, legalább napi 10-15 perccel kerül többe. Ami pont annyi, mint amennyit a boltban eltöltenék a sorban állva, arra várva, hogy kifizethessem minden héten a 25 db-os pelenkacsomagom. 

Nap végén valóban célszerű és ajánlott öblíteni a pelusokat, a kakisokat még akkor, melegében, ezek összességében napi 10-15 percet jelentnek. Úgy gondolom, hogy ennyit igazán "ráérünk" az otthon eltöltött időben azzal foglalkozni, hogy tegyünk egy aprócska lépést egy szebb és tisztább jövő felé, illetve óvjuk gyermekünk a felesleges műanyagoktól.

 

Bármilyen kérdés maradt még benned, vedd fel velem a kapcsolatot, szívesen segítek. 

Charlie Banana zsebes pelenka