********  25.000.- feletti vásárlás esetén ingyenes szállítás ********

Blog
2022.02.10 17:04

Hogyan kezdjek bele a mosható pelenka használatába?

Hogyan kezdjek bele a mosható pelenka használatába?

Minden kezdet nehéz, tartja a mondás.
Örülök, hogy itt vagy, hiszen ez azt jelenti,hogy már az első lépésen túl is vagyunk, érdeklődsz a mosható pelenka használata iránt. Jómagam pedig segítségedre lesz, hogy elindulhass a mosható pelenkázás elsőre kuszának tűnő használatának útján.

Mégis mennyi pelenkát vásároljak?

Kereskedőként elvárt lenne írnom, hogy SOKAT! De gyakorló édesanyaként és gondos háziasszonyként azt írom nagyon keveset. Valójában érdemesebb 1-2 darabbal elkezdeni. 

Miért?

  • Mert még te sem vagy biztos benne, hogy a mosható pelenkázás a ti utatok, hogy valóban sikerülni fog, szeretni fogjátok és nem okoz majd nehézséget a használata
  • Ne fektess bele egyből vagyonokat

Hogyan kezdj neki?

Olvass sokat, tájékozodj milyen típusok vannak, mit jelent a nedvesség szívás - nedvesség zárás, kakifogó és enzimmentes mosószer. Mosható pelenka típusokról itt olvashatsz.

Mikor érdemes megvenni az első darabokat?

Valószínűleg nem fogod kibírni a gyermek születéséig csak a nézelődést, előbb be akarsz majd szerezni jópár darab mosható pelenkát. Ezzel minden édesanya így van, főleg a fészekrakó ösztönt előidéző hormonális változás idején. Mégis azt tanácsolom, megfontoltan válassz mosható pelenkát. Gyártónkként/típusonként/fazononként csak 1-1 darabot válassz, újszülött méretből maximum 3 darabot, hidd el, nagyon gyorsan ki fogjátok nőni. Egyméretes vagy méretes, de nagyobb méretű (6-9 kg felett, M, L méretekből később is fogsz tudni választani/vásárolni)

Mik legyenek az első típusok?

Minden mosható pelenkákat/betéteket higiéniai okok miatt 2-3 óránként érdemes cserélni, akár újszülöttről akár totyogó pelenkázásáról legyen szó. Így a kezdő készlet összeállítást is két életkorra bontanám. 

Újszülött korban - 

  1. Nedvzáró PUL külsőkből 4-5 db minimum méretezése alapján 3 - 9 kg-ig ajánlott méretet választani, vagy speciális Újszülött vagy S-es méretet javaslok. Egy újszülött még átlagosan 8-10 pelenkát is el tud fogasztani egy nap alatt és a legtöbb esetben szilárd végtermékkel, mely óhatatlanul is bepiszkolja a külső pelenkát is, így az is cserére - mosásra szorul. Leggazdaságosabb választás a Bambino MIO Miosoft PUL külsője, mert rendkívül gyorsan szárad, akár 3 -4 db is elengendő lehet.
  2. Nedvszívó rétegnek - ebben a korban a cseh tetra pelenka  a legjobb barátunk. Egy csomagban általában 10 db textil pelenka található, mely 1 -1,5 napra lesz elég, de nagyon gyorsan szárad és akár 90°C-on is mosható, hónapokon keresztül. 
  3. Legjobb barátunk mégis az úgynevezett "kakifogó lap" lesz, mely egy mozdulatra rövidíti a pelenka mosásunkat, ugyanis ezzel a lappal a szilárd végterméket egy mozdulattal a kukába tehetjük. Ha kisdolog éri, könnyen kiöblíthetjük a pelus belsőkkel együtt és újra fel lehet használni, amíg szét nem foszlik.

6 hónapos kortól

  1. Miután kisebb napirend állt be gyermekünk életébe, megismertük szokásait és elkezdtük a hozzátáplálást is, akár kiismertük a kakilási szokásait nagyjából 5-8 pelenkacserével számolhatunk. Újszülött korban használt külsőket ugyan kinőttük, de a Size 2 vagy One-Size méretű PUL külsőket elkezdhetjük használni, melyek akár a szobatisztaságig is kitartanak. Ezek közül is jó barátunk lesz a Miosoft Size 2 PUL külsője.
  2. Nedvszívó réteg - itt már kevés lesz a csak tetra pelenkából hajtogatott nedvszívó réteg, de nem kell elkeseredni, kezdetben néhány booster betéttel felturbózhatjuk a textil pelenkát vagy leválthatjuk extra nedvszívású pelenka betétekre.

    Találunk még a piacon úgynevezett prefold betéteket, ezek rendkívül erős nedvszívással rendelkeznek, de elég vastagak, így inkább már totyogó korban, 1 éves kor felett ajánlott használatok.

 

Bármilyen kérdés maradt még benned, vedd fel velem a kapcsolatot, szívesen segítek

Charlie Banana zsebes pelenka